Cu prilejul Duminicii Floriilor, cu care începe Săptămâna Sfântă, PS Anton Coșa a celebrat sfânta Liturghie în Catedrala „Providența Divină”.
 
Celebrarea a început cu binecuvântarea ramurilor, semnul liturgic al acestei duminici în care Isus a intrat în Ierusalim aclamat de mulțimi, aceleași mulțimi care în curând îl vor judeca.
 
În cadrul predicii, episcopul a subliniat drama pătimirii lui Isus, pe care credincioșii tocmai o auziseră prin citirea textului din Evanghelia după Marcu: „Dar scurtimea ei nu afectează cu nimic trăirea dramei trădării, a suferințelor, a răstignirii, a morții și a înmormântării lui Isus, dramă ce se manifestă cel mai bine în acel strigăt izbucnit din pieptul Răstignitului: «Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?» (Mc 15,34)”
 
De asemenea, PS Anton a evidențiat starea de singurătate în care se afla Isus: „Și era trist nu atât pentru că știa că se apropia ceasul în carea avea să fie înălțat pe cruce pentru răscumpărarea noastră, cât mai ales pentru că era lăsat singur în fața durerii, că era abandonat. Iar singurătatea este uneori mai apăsătoare decât orice durere fizică”.
 
Isus este părăsit chiar și de acei discipoli pe care îi adusese cu el pentru a se ruga în Ghetsimani: „Dacă Iuda l-a trădat pe Isus lăsându-l în mâinile celor care căutau să-l omoare, Petru, Iacob și Ioan l-au trădat lăsându-l pradă singurătății. Și pentru asta nu există nicio scuză!”
 
Chiar și astăzi, Isus este în singurătate, ceea ce este o suferință profundă: „De aici vine singurătatea lui Isus care străbate timpurile... Isus părăsit chiar și de cei care ar trebui să-i fie cel mai aproape. Isus este lăsat singur în biserici, în sfânta Taină de cei care ar trebui să se hrănească cu trupul lui. Isus este lăsat singur în Sfânta Scriptură chiar și de cei care ar trebui să-i asculte vorbele, căci ele sunt cuvintele vieții veșnice. Isus este lăsat singur în cei săraci chiar și de cei care beneficiază de binefacerile lui. Isus este lăsat singur în rugăciune chiar și de cei care știu valoarea și importanța ei pentru viața lor spirituală”.
 
Liturghia s-a încheiat cu îndemnul de a trăi cu credință profundă Săptămâna Sfântă, cu toate evenimentele liturgice, care au și fost prezentate împreună cu programul pentru zilele următoare. 

C. L.

Link galerie foto