Episcopul Anton Coșa a prezidat sfintele Liturghii cu ocazia Solemnității Nașterii Domnului în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, atât vigilia, cât și liturghia solemnă din ziua de sărbătoare.
 
Vestirea nașterii lui Isus a deschis inimile credincioșilor, episcopul a intonat imnul „Gloria”, orga catedralei a răsunat, iar clopotele au început să sune festiv pentru bucuria acestui mare eveniment pentru întreaga creștinătate.
 
Dar cuvintele episcopului din timpul Predicii au fost cele care au deschis și mai mult inimile celor prezenți la speranța de a depăși o teamă ce nu mai are niciun motiv să existe atunci când se contemplă nașterea lui Isus.
 
„Ne copleșește spaima, ne gârbovește frica, ni s-au epuizat puterile și, de multe ori, nu mai putem purta poveri tot mai apăsătoare, iar în noaptea grijilor noastre zilnice nu mai strălucește nicio stea. La Betleem, învăluindu-i în lumină, îngerul i-a îndemnat pe păstori să „nu se teamă”, le-a anunțat „o mare bucurie care va fi pentru tot poporul” (Lc 2,10), vestindu-le că „astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul” (Lc 2,11) - a spus episcopul în Mesajul de Crăciun 2022.

Nașterea Domnului a oferit un model extraordinar de speranță și bucurie, a spus episcopul, de care trebuie să se țină cont pe drumul de credință: „Acel eveniment, care împlinea așteptările seculare ale poporului ales, era izvorul curajului, al speranței și al bucuriei Fecioarei Maria – cea plină de har –, a dreptului Iosif și a păstorilor”.

La liturghia de Crăciun a participat un număr mare de credincioși, semn clar al unei credințe care are nevoie să se exprime, pentru că, într-un moment în care lumea suferă și se teme de întunericul războiului, Crăciunul luminează inimile.
 
După cele două liturghii, episcopul s-a oprit pentru a-i saluta pe credincioși, pentru un schimb de urări, un cuvânt de încurajare, o rememorare a vechilor amintiri.
 
În catedrală, pe lângă celebrările prezidate de episcop, au fost celebrate și alte liturghii în limba polonă și română, la fel cu o participare numeroasă a credincioșilor.
 
Pr. Mihai Balan, parohul Parohiei „Providența Divină” și Pr. Gabriel Cochiorca, vicar parohial, au însoțit comunitatea pe tot parcursul Adventului, de la predici la spovezi, de la vizitarea bolnavilor la prezența în familiile nevoiașe, precum și la pregătirea liturghiilor cu colaborarea celor două măicuțe din Congregația Surorilor lui Isus Euharisticul.

C. L.

Galerie foto Vigilia Crăciunului 2022

Galerie foto Liturghia din ziua de Crăciun 2022