Cu ocazia pomenirea credincioșilor răposați, episcopul Anton Coșa a ținut să fie prezent în două cimitire din orașul Chișinău. Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, dimineața, PS Anton a mers la cimitirul catolic din Chișinău, unde a prezidat sfânta Liturghie, iar ulterior a efectuat un pelerinaj la cimitirul „Sfântul Lazăr”.
În cimitirul catolic din Chișinău, episcopul a amintit de motivația care l-a determinat să fie prezent: „Ne-am adunat astăzi în acest cimitir al nostru pentru a celebra sfânta Liturghie pentru răposați, liturghie prin care voim să-i comemorăm pe toți credincioșii care sunt înmormântați aici sau în alte locuri unde i-a ajuns din urmă moartea. Ba mai mult, voim să-i amintim în rugăciunea noastră și pe toți episcopii și preoții care au activat pe aceste plaiuri de-a lungul istoriei noastre, dar care se află acum înmormântați în alte locuri. Tocmai pentru ei și pentru memoria lor am dispus amplasarea unui monument comemorativ în acest an special aniversar, declarat Anul „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, un altar al recunoștinței, care acum se află în lucru și care va arăta așa precum se poate vedea pe banner”.
Cu aceeași ocazie, PS Anton a ținut să le mulțumească și celor care au contribuit la realizarea memorialului: „Poate acest lucru nu ar fi fost posibil fără a fi avut sprijinul total al Ambasadei Poloniei în Moldova, în persoana dlui ambasador Tomasz Kobzdej, precum și înțelegere și susținere din partea conducerii Combinatului Servicii Funebre și a Primăriei, cărora le mulțumim deja de pe acum”.
În cadrul
Predicii, episcopul a vorbit despre semnificația morții în viața credincioșilor: „Astfel, pentru noi, moartea este o trecere, „un paște”, un exod din această lume către Tatăl. Pentru cei care cred, moartea nu mai este un mister, o enigmă, pentru că ea este înscrisă o dată pentru totdeauna în moartea lui Isus, care a transformat-o făcând-o în mod autentic și total un act de ofrandă către Tatăl. Isus, mergând spre moarte în mod liber și din iubire, ne-a eliberat astfel de frica de moarte, care este rădăcina tuturor celorlalte frici. Da, iubiți creștini, dragi prieteni, astăzi nu este o zi a întunericului, a tristeții, dimpotrivă azi suntem chemați să cântăm fără teamă: „Unde este, moarte, biruința ta? Unde este, o, moarte, înțepătura ta?” Noi, ca și primii creștini, ar trebui să ne putem numi „cei care nu se tem de moarte”. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să putem ține mereu departe de noi această teamă”.
Nu a lipsit îndemnul la speranță în fața misterului morții și a temerilor pe care aceasta le generează în inima omului: „În realitate, omul nu poate fugi de această întrebare despre moarte și, chiar dacă încearcă să uite de ea, mai devreme sau mai târziu ea reapare în fața ochilor și a inimii sale. Întrebarea „de ce moartea?” este o întrebare inevitabilă pentru om. Este o întrebare cu care ne confruntăm cu toții mai devreme sau mai târziu, iar în această zi – Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați –, Biserica vine să răspundă la ea în lumina credinței pascale care exaltă învierea lui Cristos. Biserica celebrează Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați îndată după sărbătoarea Tuturor Sfinților, aproape ca și cum ne-ar spune că sfinții îi trag după ei pe cei morți, îi iau de mână, ne amintesc că nimeni nu se mântuiește singur, ci toți ne mântuim dacă, asemenea sfinților și cu ajutorul lor, ne încredințăm iubirii și milostivirii lui Dumnezeu, care, dacă este acceptată, ne transformă deja în această viață”.
În anul dedicat sfântului Ioan Paul al II-lea, Pomenirea credincioșilor răposați a fost un moment de reflecție și de comemorare a celor care au vestit cu credință Evanghelia în Moldova. Pomenirea în sine se dorește a fi și un prilej de recunoștință pentru cei care au slujit cu iubire credincioșii catolici, până la instituirea Administraturii Apostolice 30 de ani în urmă.
C. L.
Galerie foto