Hramul Parohiei Crețoaia, cu ocazia comemorării sfântului Anton de Padova, a fost și prilejul de a sărbători cel de-al 30-lea an de prezență a călugărițelor din congregația Slujitoarelor Preasfintei Fecioare Maria Neprihănit Zămislite în mica localitate de la sud de Chișinău, după cum a amintit și episcopul Anton Coșa, prezidând celebrarea solemnă: „Dar bucuria sărbătorii de azi este sporită și de un aniversar important pentru Slujitoarele Preasfintei Fecioare Maria Neprihănit Zămislite: 30 de ani de când această congregație, prin surorile Jolanta și Agneszka, a început să-și împlinească misiunea încredințată ei de Dumnezeu și de superiori, în trăirea fidelă a carismei trasate lor de fondator, fericitul Edmund Bojanowski, aici, la Crețoaia. De-a lungul acestor ani mai multe surori au activat aici, lăsând mereu o amintire frumoasă, dar mai ales făcând vizibil chipul milostiv al lui Isus și mâna mângâietoare Mariei. Le mulțumesc pentru slujirea pe care au desfășurat-o și încă o desfășoară, având speranța că și pe viitor își vor dedica iubirea și slujirea spre binele spiritual și material al credincioșilor din această parohie, mai ales al copiilor”.
 
La sosire, episcopul a fost întâmpinat de Pr. Andrea Ballan, paroh și superior al comunității Saleziene, de credincioși, de numeroși copii, precum și de cântecul corului parohial dirijat de una dintre călugărițe. La celebrare a luat parte și inspectorul salezian, venit din Italia.
 
Predica episcopului s-a axat pe viața și virtuțile eroice ale Sfântului din Padova: „Era ușor pentru sfântul Anton de Padova să predice, să vorbească despre Dumnezeu și să-l facă cunoscut, pentru că era omul Sfintei Scripturi. Nu în zadar, atunci când l-a proclamat sfânt, Papa Grigore al IX-lea, un bun prieten și un admirator al fratelui Anton, l-a numit pe acesta Chivotul Sfintei Scripturi. Nici nu putea fi altfel, odată ce și el a fost ales, asemenea celor șaptezeci și doi de ucenici despre care am auzit în Evanghelia de azi, să vestească faptul că „s-a apropia de voi împărăția lui Dumnezeu” (Lc 10,9). Era nevoie pentru sfântul Anton să cunoască bine Sfintele Scripturi de vreme ce programul său de viață a devenit ceea ce am auzit în Psalmul responsorial: „Îndurările Domnului în veci le voi cânta” (Ps 88[89],2)... Și sfântul Anton de Padova în viața sa pământească nu s-a mulțumit doar să știe pe de rost Biblia, doar să predice cuvântul. Papa Grigore al IX-lea a afirmat că, în sfântul Anton, credința a fost o îmbinare a inimii, a cuvântului și a faptelor, adică ceea ce el le predica altora mai întâi trăia el, și asta din iubire pentru Dumnezeu și pentru aproapele”.
 
După cum a amintit episcopul, urmând exemplul sfântului Anton, fiecare creștin trebuie să știe să trăiască ascultând Cuvântul lui Dumnezeu și iubindu-și frații și surorile: „Un creștin adevărat nu este numai cel care vine zi de zi sau duminică de duminică la biserică, se roagă, se comportă bine; un creștin adevărat este și un profet, adică un om care le vorbește altora despre iubirea lui Cristos. Dar sfântul Anton ne mai învață că adevărata iubire a lui Dumnezeu nu se poate reduce doar la buna cunoaștere a Sfintei Scripturi. Iubirea are nevoie de fapte concrete”.
 
În plus, episcopul a amintit și de angajamentul intens și generos al surorilor, care de 30 de ani își indeplinesc slujirea în localitate, în parohie și grădiniță, pe care o administrează cu iubire și dăruire: „Multe dintre ele, la fel ca sfântul Anton, și-au părăsit familia și au venit aici pentru a-l vesti prin fapte concrete de iubire pe Dumnezeu, pentru a-i învăța și pe alții să-l iubească pe Dumnezeu, pentru a-și dedica viața slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor din această comunitate. Rugați-vă pentru ele, imitați-le iubirea și dedicarea cu care slujesc, ajutați-le atunci când este nevoie, pentru că ele chiar sunt o bogăție pentru comunitatea din Crețoaia”.
 
Pr. Andrea Ballan i-a mulțumit episcopului pentru darul prezenței sale, ocazie cu care inspectorul salezian i-a salutat pe toți la finalul mandatului său de superior al Provinciei Italiei de Nord-Est, care include și Moldova și România. 
 
La sfârșitul liturghiei, a fost prezentat un videoclip care relatează cei 30 de ani de activitate a maicilor în Crețoaia, precum și un recital prezentat de copii și pregătit de maici.
 
A fost o bucurie pentru toți să se întâlnească, inclusiv cu maicile care au slujit la Crețoaia în trecut, care au deschis casa și au pus începutul minunatelor opere de caritate.
 
Un moment de fraternitate a încheiat sărbătoarea, cu o imensă recunoștință față de surori pentru munca pe care au făcut-o și continuă să o facă, față de comunitatea saleziană pentru angajamentul în parohie și față de inspector pentru prietenia arătată episcopului și diecezei. 

C. L.