Hramul Parohiei Crețoaia, cu ocazia comemorării sfântului Anton de Padova, a fost și prilejul de a sărbători cel de-al 30-lea an de prezență a călugărițelor din congregația Slujitoarelor Preasfintei Fecioare Maria Neprihănit Zămislite în mica localitate de la sud de Chișinău, după cum a amintit și episcopul Anton Coșa, prezidând celebrarea solemnă: „Dar bucuria sărbătorii de azi este sporită și de un aniversar important pentru Slujitoarele Preasfintei Fecioare Maria Neprihănit Zămislite: 30 de ani de când această congregație, prin surorile Jolanta și Agneszka, a început să-și împlinească misiunea încredințată ei de Dumnezeu și de superiori, în trăirea fidelă a carismei trasate lor de fondator, fericitul Edmund Bojanowski, aici, la Crețoaia. De-a lungul acestor ani mai multe surori au activat aici, lăsând mereu o amintire frumoasă, dar mai ales făcând vizibil chipul milostiv al lui Isus și mâna mângâietoare Mariei. Le mulțumesc pentru slujirea pe care au desfășurat-o și încă o desfășoară, având speranța că și pe viitor își vor dedica iubirea și slujirea spre binele spiritual și material al credincioșilor din această parohie, mai ales al copiilor”.
La sosire, episcopul a fost întâmpinat de Pr. Andrea Ballan, paroh și superior al comunității Saleziene, de credincioși, de numeroși copii, precum și de cântecul corului parohial dirijat de una dintre călugărițe. La celebrare a luat parte și inspectorul salezian, venit din Italia.
Predica episcopului s-a axat pe viața și virtuțile eroice ale Sfântului din Padova: „Era ușor pentru sfântul Anton de Padova să predice, să vorbească despre Dumnezeu și să-l facă cunoscut, pentru că era omul Sfintei Scripturi. Nu în zadar, atunci când l-a proclamat sfânt, Papa Grigore al IX-lea, un bun prieten și un admirator al fratelui Anton, l-a numit pe acesta Chivotul Sfintei Scripturi. Nici nu putea fi altfel, odată ce și el a fost ales, asemenea celor șaptezeci și doi de ucenici despre care am auzit în Evanghelia de azi, să vestească faptul că „s-a apropia de voi împărăția lui Dumnezeu” (Lc 10,9). Era nevoie pentru sfântul Anton să cunoască bine Sfintele Scripturi de vreme ce programul său de viață a devenit ceea ce am auzit în Psalmul responsorial: „Îndurările Domnului în veci le voi cânta” (Ps 88[89],2)... Și sfântul Anton de Padova în viața sa pământească nu s-a mulțumit doar să știe pe de rost Biblia, doar să predice cuvântul. Papa Grigore al IX-lea a afirmat că, în sfântul Anton, credința a fost o îmbinare a inimii, a cuvântului și a faptelor, adică ceea ce el le predica altora mai întâi trăia el, și asta din iubire pentru Dumnezeu și pentru aproapele”.
După cum a amintit episcopul, urmând exemplul sfântului Anton, fiecare creștin trebuie să știe să trăiască ascultând Cuvântul lui Dumnezeu și iubindu-și frații și surorile: „Un creștin adevărat nu este numai cel care vine zi de zi sau duminică de duminică la biserică, se roagă, se comportă bine; un creștin adevărat este și un profet, adică un om care le vorbește altora despre iubirea lui Cristos. Dar sfântul Anton ne mai învață că adevărata iubire a lui Dumnezeu nu se poate reduce doar la buna cunoaștere a Sfintei Scripturi. Iubirea are nevoie de fapte concrete”.
În plus, episcopul a amintit și de angajamentul intens și generos al surorilor, care de 30 de ani își indeplinesc slujirea în localitate, în parohie și grădiniță, pe care o administrează cu iubire și dăruire: „Multe dintre ele, la fel ca sfântul Anton, și-au părăsit familia și au venit aici pentru a-l vesti prin fapte concrete de iubire pe Dumnezeu, pentru a-i învăța și pe alții să-l iubească pe Dumnezeu, pentru a-și dedica viața slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor din această comunitate. Rugați-vă pentru ele, imitați-le iubirea și dedicarea cu care slujesc, ajutați-le atunci când este nevoie, pentru că ele chiar sunt o bogăție pentru comunitatea din Crețoaia”.
Pr. Andrea Ballan i-a mulțumit episcopului pentru darul prezenței sale, ocazie cu care inspectorul salezian i-a salutat pe toți la finalul mandatului său de superior al Provinciei Italiei de Nord-Est, care include și Moldova și România.
La sfârșitul liturghiei, a fost prezentat un videoclip care relatează cei 30 de ani de activitate a maicilor în Crețoaia, precum și un recital prezentat de copii și pregătit de maici.
A fost o bucurie pentru toți să se întâlnească, inclusiv cu maicile care au slujit la Crețoaia în trecut, care au deschis casa și au pus începutul minunatelor opere de caritate.