Parohia „Sfânta Treime” din Tiraspol și-a sărbătorit hramul, duminică, 4 iunie 2023, în prezența Preasfințitului Anton Coșa, care a fost întâmpinat cu bucurie de credincioșii comunității, precum și de Pr. Piotr Kuszman și Pr. Zdisław Smiertka, care s-au reîntâlnit cu episcopul, după vizita pastorală din luna martie.
Adresându-și mesajul de salut la începutul Liturghiei, episcopul a vorbit despre valoarea profundă a sărbătorii și a amintit și de vizita în parohie a card. Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, în anul 2018: „Să ne înălțăm, așadar, rugăciunile noastre spre Preasfânta Treime, ca să ne dea harul de fi imitatorii ei în iubire, să ne rugăm să ne sporească credința și să ne întărească speranța. Și vă mai îndemn să-i mulțumim Preasfintei Treimi pentru acest sfânt lăcaș ridicat spre slava ei și cu ajutorul ei, mai ales în acest an când se împlinesc cinci ani de când cardinalul Pietro Parolin a sfințit-o și i-a consacrat altarul”.
În cursul
Predicii, episcopul ne-a chemat să considerăm că aceasta este sărbătoarea iubirii: „Solemnitatea Preasfintei Treimi poate fi numită sărbătoarea iubirii, pentru că iubirea este legătura care-i unește între ei pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt”.
În continuare, PS Anton a afirmat următorul concept: „Dar Preasfânta Treime nu a voit să țină numai pentru sine această iubire, pentru că iubirea cere să fie împărtășită, dăruită, revărsată. Și cu cine altcineva a voit să împărtășească Treimea această iubire dacă nu cu omul”.
Toate lecturile liturgice, a spus episcopul, vorbesc despre prezența lui Dumnezeu care este iubire și din iubire pentru poporul său și pentru fiecare om: „El este un Dumnezeu care i s-a arătat lui Moise și s-a prezentat ca „un Dumnezeu plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și adevăr” (Ex 34,6). El este acel Dumnezeu care a văzut nenorocirile poporului său, sclav în Egipt și, din iubire, l-a eliberat”.
„În Lectura a doua, sfântul Paul ne invită la bucurie, iar această bucurie o vom găsi în desăvârșire și făcând tot ce este posibil ca între noi, oamenii, să existe pace (cf. 2Cor 13,11). Prin felul nostru dea trăi ca frați și surori în Domnul – în pace și iubire – vom putea arăta lumii iubirea lui Dumnezeu, iar între noi și cu noi, așa cum se asigură sfântul Paul, va fi „Dumnezeul iubirii și al păcii” (cf. 2Cor 13,11). Astăzi, când îi contemplăm pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, Dumnezeu care este iubire, suntem îndemnați să ne lăsăm transformați de această iubire, adică să devenim și noi iubire pentru semenii noștri, să facem ca între noi, copiii lui Dumnezeu, să existe aceeași legătură a iubirii care există în sânul Preasfintei Treimi”.
„În Evanghelie ne întâlnim cu o afirmație a lui Isus care ne arată adevăratul chip al lui Dumnezeu: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unicul născut” (In 3,16)”.
„Așadar, ceea ce ne ajută să pătrundem, chiar dacă puțin, dar suficient, în misterul Preasfintei Treimi este iubirea. Dacă Dumnezeu ne-a creat, ne-a creat pentru a ne iubi: el pe noi și noi între noi”.
„Isus bate azi la ușa inimii fiecăruia dintre noi, dorind să ne spună și să ne arate cât de mult a iubit Dumnezeu lumea. Să ne grăbim așadar să-i deschidem ușa, să-l primim în viața noastră, să primim cu inima curată darul imens pe care el ni-l oferă: Duhul său Sfânt; să-l primim în cuvântul prin care el ne vorbește, și să o facem cât mai des; să-l primim în sfânta Împărtășanie, pentru a fi asimilați de iubirea lui; să-l primim în frații și surorile noastre ca prin asta să arătăm că suntem un popor sfânt, un popor care nu doar că este iubit de Preasfânta Treime, ci și un popor care-și iubește aproapele”.