În prezența episcopului Anton Coșa, a unor preoți din dieceză, a mai multor surori și a laicilor, Parohia Rașcov a celebrat comemorarea liturgică a Sfântului Caietan din Thiene, patronul ceresc al comunității, la invitația Pr. Ruslan Pogrebnîi.
 
Pr. Ruslan l-a întâmpinat pe episcop împreună cu întreaga comunitate parohială, iar încă de la începutul liturghiei, păstorul Bisericii din Moldova a explicat celor prezenți valoarea și frumusețea acestei Liturghii: „Sărbătoarea hramului unei comunități este întotdeauna un prilej de bucurie, o bună ocazie de a ne întâlni între noi, dar mai ales este un frumos prilej de a-i spune un mare „mulțumesc” lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care le revarsă asupra unei parohii. Acest lucru îl facem astăzi împreună, și o facem prin mijlocirea sfântului Caietan, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru numeroasele daruri pe care le-a oferit comunității din Rașcov, mai ales pentru darul slujirilor pe care le-a inspirat poporului său din această parohie, cum ar fi slujirile de lector, cântăreți, ale celor care se dedică, la fel ca sfântul Caietan, operelor de caritate, dar și pentru slujirea pe care o aduc bătrânii care se roagă pentru Biserica universală, pentru Biserica noastră locală și pentru parohie”.
 
În cadrul Predicii sale, PS Anton a prezentat câteva trăsături ale figurii sfântului Caietan, pornind de la „parabola bogatului necugetat, în care Isus povestește despre acel om căruia pământul i-a rodit atât de mult, încât nu mai avea loc unde să-și depoziteze bogățiile. Și de aceea îi spunea sufletului său să se bucure, căci tot ce are îi ajunge pentru mulți ani înainte. Și tocmai acestui om îi spune Dumnezeu: „Nebunule, chiar în noaptea aceasta ți se va cere sufletul; iar cele pe care le-ai pregătit, ale cui vor fi?”
 
„Acest lucru l-a înțeles foarte bine sfântul Caietan, de aceea și-a strâns, și-a sporit și și-a pus la adăpost în cer comorile sale. Și a făcut-o printr-o viață de slujire a aproapelui: îngrijindu-i pe bolnavii din spitale, înființând aziluri pentru bătrâni, alinând foamea celor înfometați, fiind alături de cei care sufereau din cauza războaielor și, la final, oferindu-și viața ca jertfă pentru pace”.
 
„Și noi putem fi bogați în fața lui Dumnezeu, iar Evanghelia de azi ne învață cum să reușim acest lucru, iar viața sfântului Caietan ne servește drept exemplu. În primul rând trebuie să nu ne temem pentru ziua de mâine”.
 
De asemenea, episcopul a subliniat și o altă învățătură, preluată la fel din mărturia sfântului Caietan: „Vindeți ceea ce aveți și dați de pomană”.
PS Anton Coșa i-a îndemnat pe credincioși să acorde o mai mare atenție celor săraci, bolnavi, nevoiași și tuturor celor care trebuie iubiți în numele lui Dumnezeu.
 
La rândul său, Pr. Ruslan i-a mulțumit episcopului și tuturor participanților pentru prezență, care a făcut din sărbătoarea sfântului Caietan un moment de mărturie autentică a credinței și carității.
 
Un moment de bucurie și împărtășire a încheiat sărbătoarea parohială. 

C. L.