Hramul Parohiei Bălți a fost celebrat duminică 29 septembrie 2024, cu ocazia Solemnității „Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael”, protectorii cerești ai comunității.
Pr. Jacek Puć l-a invitat pe episcopul Anton Coșa să prezideze sfânta Liturghie, întotdeauna așteptată cu bucurie de comunitatea in Bălți.
La începutul Sfintei Liturghii, episcopul a subliniat cât de important este să fim împreună: „Sărbătoarea hramului este mereu o bună ocazie de a ne reîntâlni, frați și surori în credință, de a sta împreună, de a ne ruga împreună, de a-i aduce împreună laudă lui Dumnezeu, și astăzi prin mijlocirea sfinților săi arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael. Sunt fericit că pot să împărtășesc cu fiecare dintre voi această bucurie, să vă salut și să vă mulțumesc pentru primirea călduroasă – ca de fiecare dată când vin la voi – pe care mi-ați făcut-o, mai ales pentru o parohie aflată pe calea reînnoirii prin cunoașterea și împlinirea voinței divine”.
În cadrul
Predicii, PS Anton a amintit despre importanța pe drumul credinței a înfrângerii răului și a oricărei ispite care poate veni din partea diavolului: „În opoziție cu Lucifer, se află cei trei arhangheli pe care îi sărbătorim astăzi și care vin să ne învețe că noi, oamenii, suntem chemați să fim ceea ce suntem: creaturi ale lui Dumnezeu, a căror vocație de bază este aceea de a trăi pentru Dumnezeu și de a-i împlini sfânta lui voință, ducând o viață de adevărați copii ai lui, într-o atitudine de iubire și ascultare față de el”.
Sfinții Arhangheli sprijină credinciosul în lupta împotriva răului și, într-adevăr, „Mihail ne învață că, pentru a fi oameni, pentru a fi ceea ce ne-a creat Dumnezeu, trebuie să-l învingem pe diavol și ne arată că acest lucru este posibil, că și noi putem să-l strivim pe diavol asemenea Mariei. Condiția pentru a fi biruitori ne-o amintește Papa Francisc atunci când spune că „sfântul Mihail învinge pentru că Dumnezeu lucrează în el”.
Arhanghelul Gabriel este de asemenea prezent în lupta împotriva răului: „Gabriel nu este doar cel care aduce vești bune, dar și cel care transmite cuvintele divine de mângâiere și de încurajare atunci când ni se pare că ceea ce cere de la noi Dumnezeu depășește puterile noastre”.
Ca și Rafael, a adăugat episcopul: „Și noi putem deveni „medicamentul lui Dumnezeu” pentru oameni și pentru natura înconjurătoare, așa cum ne învață și Papa Francisc. Dacă avem frați sau surori cărora drumul credinței li se pare greu, să-i însoțim pe acest drum cu o viață de creștin autentic, arătându-le că nu e chiar așa de greu – când există voință – să fii coerent în trăirea credinței”.