Preasfințitul Anton Coșa a prezidat liturghia de inaugurare a noului paroh al bisericii catedrale „Providența Divină”, în persoana Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al Diecezei de Chișinău.
Comunitatea prezentă a ascultat cuvintele de prezentare a noului paroh de către episcop, în fața căruia parohul și-a reînnoit mărturisirea de credință prin recitarea Crezului și a depus jurământul de fidelitate, primind, așa cum prevede ritualul, simbolul cheilor parohiei, textul Bibliei și crucea.
În timpul predicii sale, episcopul Anton Coșa, referindu-se la Evanghelie, a reamintit valoarea credinței în Isus Cristos și mai ales a unei credințe care știe cum să se întâlnească cu Isus: „În Euharistie. În rugăciune. În biserică. În Sfânta Scriptură. Peste tot”.
„Nu este nevoie să fie inventată mașina timpului pentru a-l întâlni pe Isus, pentru că Isus vine la noi în fiece clipă a vieții noastre. Vine în Euharistie și ne spune: «Primește-mă»; vine la noi în cuvântul său și ne spune: «Ascultă-mă»; vine la noi în frații noștri cei mai mici și ne spune: «Atinge-mă, mângâie-mă, ajută-mă»; vine la noi în sfânta Spovadă și ne spune: «Vindecă-te»; vine la noi în rugăciune și ne spune: «Iubește-mă». Vine la noi, să-l primim; bate la ușa noastră, să-i deschidem, să nu-l lăsăm afară, pentru ca să nu fim dintre aceia despre care spune Ioan: «A venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit» (In 1,11) și să nu fim lăsați noi pe dinafară atunci când ne vom prezenta în fața porților împărăției cerești”.
La sfârșitul liturghiei, părintele Cesare a dorit să mulțumească episcopului și comunității pentru darul unei liturghii trăite împreună și cu mare devotament: „Excelență, vă mulțumesc că prezidați această liturghie și, mai presus de toate, vă mulțumesc că ați avut încredere în mine, încredințându-mi această minunată comunitate parohială a Bisericii Catedralei. Noi suntem slujitori și nu stăpâni. Preotul paroh trebuie să fie un slujitor, dar nu va fi niciodată singur, pentru că Isus este primul tovarăș de călătorie, prezența care dă putere, cuvântul care transmite înțelepciune în decizii. În plus, am alături de mine frați de viața consacrată, precum părintele Gabriel, părintele Petru și părintele Franț, diaconii, două persoane consacrate, un cor care ne ajută să ne rugăm. Sunt aici pentru a sluji și nu pentru a fi slujit, așa că sunt la dispoziția voastră și alături de mine toți frații preoți. Cu timpul ne vom cunoaște, voi veni în casele voastre, mă voi întâlni cu copiii voștri, pe care sper să îi văd aici în Biserică, îi voi vizita pe cei bolnavi și mai ales pe cei care nu își pot părăsi casele. Nu va lipsi atenția față de cei săraci, datorită și prezenței surorilor Maicii Tereza”.
C.L.