Pentru a celebra „luna misionară”, episcopul a invitat clerul și persoanele consacrate din dieceză la o zi de reflecție asupra temei misiunilor, sau un „Emaus misionar”.
Întâlnirea a avut loc joi, 19 octombrie 2023, în Parohia Stăuceni, în colaborare cu Oficiul misionar diecezan, condus de Pr. Daniel Medveș, și în prezența Pr. Eugen Blaj, directorul Operelor Pontificale Misionare pentru România și Moldova.
Ziua s-a deschis cu celebrarea sfintei Liturghii, prezidată de episcopul Anton Coșa și concelebrată de toți preoții prezenți.
În mesajul introductiv, episcopul a amintit de semnificația acestei zile: „Mă bucură mult inițiativa Oficiului nostru Misionar de a organiza în această lună octombrie, luna misiunilor și luna sfântului Rozariu, o întâlnire specială a clerului nostru consacrată Zilei Mondiale a Misiunilor, o zi de reflecție, rugăciune și împărtășire fraternă, o zi numită Emaus misionar, prin care suntem invitați să ne amintim că suntem ucenicii lui Isus, pentru că el ne-a chemat pe fiecare, ne-a format și ne-a trimis în „via” sa”.
De asemenea, PS Anton a amintit de faptul că Dieceza de Chișinău este și o Biserică misionară și se bucură de prezența a numeroși preoți Fidei donum: „Așa că încă de la început am fost o Biserică misionară nu în sensul de a-i face pe cât mai mulți catolici, ci de a fi cu inima deschisă față de toți, oferindu-le pâinea spirituală și materială. O Biserică misionară și prin faptul că, neavând la început preoți locali, mulți dintre păstorii noștri ai venit aici ca preoți fidei donum din Polonia, România, Italia, Germania, India, Indonezia etc., iar sămânța pe care au semănat-o îndeplinindu-și datoria misionară, a prins rădăcină și a adus rod”.
La începutul
Predicii sale, episcopul a amintit proclamarea anului „Sfântul Ioan Paul al II-lea”: „Câteva zile în urmă, în Dieceza de Chișinău a fost proclamat Anul „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, dedicat nu doar celor 30 de ani aș spune de „activitate misionară” pe aceste teritorii, ci și celor 45 de ani de când, la 16 octombrie 1978, Karol Wojtyła a fost ales urmaș al sfântului Petru”.
În continuare, reflecția s-a referit la mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor: „Pentru a fi misionari până la marginile pământului, împlinind astfel porunca lui Isus, orice creștin are nevoie de „inimi arzătoare și picioare care merg”. Prin aceste două imagini, la care se adaugă ochii care se deschid și-l recunosc pe Isus în frângerea pâinii, Papa Francisc, pornind de la cei doi discipoli care merg alături de Isus spre Emaus, voiește să ne arate că nimeni după ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl recunoaște pe Isus în pâinea frântă la liturghie nu poate păstra doar pentru sine această Bucurie – cu B mare –, care este Isus însuși”.
Episcopul s-a referit și la munca și responsabilitățile misionarului în realități în care devine din ce în ce mai dificil de vestit Evanghelia: „Ne împiedicăm de nenumărate obstacole în vestirea evangheliei: greutățile materiale, frica determinată de războaie, mai ales când avem unul chiar în coasta noastră, sărăcia materială și spirituală, decăderea moravurilor, indiferența celor cărora le vorbim despre Dumnezeu, dezamăgirea și distanțarea tot mai mare a unor creștini de Biserică etc. Și astfel ne blocăm. Pe lângă asta, nu sunt puțini aceia care chiar critică orice inițiativă a noastră, simțindu-se deranjați în comoditatea și interesele lor. Încetul cu încetul asistăm la transformarea ambientelor noastre în gulaguri ale necredinței, în care Dumnezeu este marginalizat sau chiar exilat”.
După sfânta Liturghie, Pr. Eugen Blaj a prezentat Operele Pontificale Misionare și, în special, experiența sa misionară în cadrul inițiativelor „Propagarea credinței”, „Copilăria misionară”, „Sfântul Apostol Petru” și „Uniunea Pontificală Misionară”.