După celebrarea din 6 ianuarie 2025 în Catedrala din Chișinău, parcursul jubiliar a episcopului Anton Coșa, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la consacrarea sa episcopală, a cunoscut o altă întâlnire foarte importantă: întâlnirea cu familia și cu ținutul natal.

Duminică, 12 ianuarie 2025, localitatea de origine a episcopului, Valea Mare din România, s-a reunit în biserica parohială pentru a celebra evenimentul jubiliar al PS Anton.

A fost celebrată o liturghie, prezidată de episcopul Anton Coșa, în prezența familiei sale, în special a mamei, fraților și surorii. Au fost prezenți și numeroși preoți, peste 30, printre care colegi de facultate, preoți originari din aceeași localitate și prieteni, persoane consacrate și credincioși.

Alături de episcopul sărbătorit s-au aflat episcopul auxiliar de Iași, PS Petru Sescu și episcopul emerit al aceleiași dieceze, PS Petru Gherghel. De asemenea, a fost prezent un grup din Dieceza de Chișinău, în frunte cu vicarul general.

Parohul din Valea Mare a organizat o celebrare festivă, de care întreaga comunitate s-a bucurat și a lăudat pe Domnul pentru darul acestui jubileu și pentru mărturia episcopului care este consăteanul lor.

În Predica sa, PS Anton a reamintit parcursul său preoțesc și episcopal, relația cu familia și localitatea sa, evidențiind prezența alături de el a tuturor celor care l-au însoțit, sfătuit, ajutat și iubit de-a lungul slujirii sale preoțești și episcopale.

La finalul liturghiei, cuvintele profunde ale episcopului auxiliar de Iași, PS Petru Sescu, care a transmis și mesajul episcopului de Iași, PS Iosif Păuleț, au fost de recunoștință și prietenie. Profund a fost discursul PS Petru Gherghel, căruia îi revine meritul profetic de a-l fi trimis în 1990 în Moldova pe tânărul preot de atunci Anton Coșa, devenit ulterior episcop de Chișinău.

Felicitările din partea tinerilor din parohie au completat liturghia, la care au participat cu mare bucurie numeroși credincioși.

Există câteva aspecte foarte importante ale liturghiei celebrate, cum ar fi pregătirea corului, participarea atentă a credincioșilor, bucuria tinerilor din parohie, generozitatea celor care au colaborat, astfel încât, la finalul liturghiei, un moment de convivialitate să poată reprezenta și mai mult un dar de prietenie pentru episcopul sărbătorit.

Comunitatea a fost profund implicată în organizarea evenimentului, pentru a trăi această duminică în rugăciune și bucurie alături de fiul său iubit.

Revenirea în locurile natale și, mai ales, la cei dragi, mama, frații și sora sa, a reprezentat pentru episcopul Anton Coșa o recapitulare a istoriei sale personale, începută într-o localitate din România, la marginea Bacăului, și continuată într-o altă parte a țării, spre est, dar cu spiritul de smerenie și dăruire maturizat într-un mediu care educă copii în credință și în viața preoțească.

Într-adevăr, această localitate a dat Bisericii din România multe vocații, atât masculine, cât și feminine, precum și o populație foarte atentă la viața comunității de credință.

La finalul liturghiei, episcopul le-a mulțumit tuturor celor care au colaborat în diferite moduri, începând cu paroh local, surorile, credincioșii, pentru ca liturghia festivă să fie cu adevărat o sărbătoare a comunității care se bucură și laudă pe Domnul pentru acest fiu al său chemat la slujirea episcopală.

C. L.

Galerie foto