La 22-23 septembrie 2023 a avut loc un seminar pe tema „Etapele dezvoltării iubirii”, organizat de Oficiul pentru Pastorația Familiei și coordonat de Sr. Paula Malciuc. Întâlnirea, cu participarea mai multor familii din Chișinău și din alte parohii ale diecezei, a avut loc la centrul „Fides”.
 
Seminarul a abordat tema emoțiilor și a sentimentelor pe calea iubirii, în prezența surorii Barbara Sajnok, consilier familial al Conferinței Episcopale din Belarus, psihoterapeut și catehet, care deține un masterat în pastorația familiei și lucrează de peste 30 de ani în domeniul pastorației familiiilor, al însoțirii și consilierii cuplurilor și familiilor. 
 
Ultimul an pastoral pentru familie a început tot cu prezența surorii Barbara Sajnok, care a abordat tema „etapele vieții de familie”, deși întâlnirea s-a desfășurat online. Anul acesta, însă, seminarul de formare s-a desfășurat în prezența Sr. Barbara, oferind și posibilitatea de consiliere.
 
Sr. Barbara, a cărei competență și capacitate de comunicare este recunoscută internațional, a abordat tema iubirii familiale, a dialogului cu copiii și a modului în care afecțiunea familială ar trebui să fie decisivă pentru creșterea permanentă a copiilor și pentru trăinicia familiei. 
 
Programul de lucru a fost foarte intens și a inclus și prezența episcopului Anton Coșa, care, după ce a participat la o parte a întâlnirii, a prezidat sfânta Liturghie și a adresat cuvântul său de învățătură participanților, inspirându-se din Evanghelia zilei și din parabola semănătorului: „Dragii mei, și astăzi Dumnezeu vine printre noi să semene cuvântul său și ne vorbește prin Isus, Fiul său, ne propune un cuvânt roditor, care să ne reînnoiască. Atunci când vorbim despre cuvânt, nu avem în vedere un concept pe care trebuie să-l înțelegem cu creierul, ci acel îndemn concret pe care Domnul îl seamănă în inimă ca să-l punem în practică în viața noastră. În Evanghelia de azi, Isus ne spune că cuvântul este o sămânță de har ce ne este dată la timpul potrivit, care crește într-un mod foarte personal, mult dincolo de schemele propuse de unii sau de alții și este orientat spre împlinirea lui deplină în noi, fiind un dar de seninătate, de eliberare, de pace pentru toți, și nu doar pentru unii considerați mai evlavioși”.
 
Amintind și de ziua comemorării sfântului Pius din Pietralcina, în Predica sa episcopul făcut referire și la figura acestui mare sfânt modern: „Un maestru spiritual extraordinar a fost și sfântul de astăzi. Cred că majoritatea dintre voi ați auzit de Padre Pio, sfânt al zilelor noastre, purtător al stigmatelor Mântuitorului, care și-a petrecut viața în mânăstirea sa în rugăciune și slujire pastorală. A fost un generos împărțitor al milostivirii dumnezeiești, fiind disponibil față de toți în a-i primi, în îndrumarea spirituală și, în special, în administrarea sacramentului Pocăinței. Mesajul adresat nouă de sfântul Padre Pio este de fapt dublu: pe de o parte vrea să-i însuflețească pe preoți ca să împlinească cu bucurie și stăruință această slujire, atât de importantă și astăzi; pe de altă parte ne cheamă pe toți să fim sinceri cu noi înșine și să nu ne mințim atunci când ne prefacem că suntem fără păcat, când în realitate, din cauza slăbiciunii umane, este greu ca cineva să nu păcătuiască, și de aceea toți avem nevoie să ne mărturisim păcatele”.
 
Angajamentul Oficiullui pentru pastorația familiei este de a însoți și de a forma familiile pe calea unei mai mari implicări în viața comunitară. Toate acestea se înscriu în planul pastoral pe care îl propune episcopul, care vizează o mai mare formare a laicilor și o participare responsabilă la viața parohiilor. 
 
La încheierea liturghiei, episcopul a mulțumit surorii Barbara Sajnok și surorii Paula Malciuc, pentru meritul lor în desfășurarea consecventă a activității de promovare a pastoralei familiei în cadrul diecezei și în colaborare cu parohiile.

C. L.