Sâmbătă, 23 martie, comunitatea din Râbnița și-a sărbătorit hramul și patronul ceresc, sfântul Iosif, celebrarea fiind transferată din ziua de 19 martie din motive pastorale.
 
Parohul comunității, Pr. Tadeusz Magierowski l-a invitat pe episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, să prezideze liturghia și, alături de el, pe preoții și persoanele consacrate din dieceză, în măsura posibilității în condițiile pregătirilor pentru Săptămâna Sfântă.
 
În mesajul introductiv, episcopul și-a exprimat bucuria de a prezida această liturghie specială și de a putea întâlni comunitatea: „Dragă Părinte Tadeusz, dragi confrați preoți, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși, Ce bine ne este nouă aici la Râbnița, în această zi de sâmbătă când celebrăm sărbătoarea hramului dumneavoastră, în cinstea sfântului Iosif, tatăl purtător de grijă al lui Isus și soțul sfintei Fecioare Maria! Sunt foarte bucuros și-i mulțumesc părintelui Tadeusz pentru invitație”. 
 
De asemenea, episcopul a reamintit despre datoria de a se ruga pentru papa la aniversarea începutului pontificatului său: „Să-i mulțumim, așadar, lui Dumnezeu pentru că ni l-a dăruit pe sfântul Iosif și, la această sfântă Liturghie, să implorăm împreună ajutorul și mijlocirea sfântului Iosif pentru Papa Francisc la 11 ani de la alegerea lui ca urmaș al sfântului Petru, pentru Biserica Universală și pentru Biserica noastră locală, pentru această parohie și pentru toți cei care au nevoie de sprijinul sfântului Iosif”.
 
În cardul Predicii, episcopul, citând din scrisoarea apostolică din 8 decembrie 2020 intitulată „Cu inimă de tată”, a amintit că „Papa Francisc scria că «sfântul Iosif este un tată care a fost iubit mereu de poporul creștin», care a alergat la el pentru a-i implora ajutorul și mijlocirea. Iar el a răspuns mereu cu iubire acestor cereri”.
 
A menționat apoi de virtuțile care au caracterizat viața sfântului Iosif și mai ales rolul său în cadrul familiei: „El, Iosif, a fost ales și pus de Dumnezeu în fruntea Sfintei Familii de la Nazaret, acea familie la care visa. În această familie el a dat dovadă, așa cum spunea sfântul Papă Paul al VI-lea, de «o totală dăruire de sine, a vieții sale, a muncii sale». Aceste cuvinte ne arată în ce constă slujirea tatălui în familie: aceea a dăruirii totale de sine pentru binele celorlalți membri”.
 
PS Anton a amintit de realitatea actuală a părinților, unii credincioși și alții îndepărtați de Biserică: „Iubiți credincioși, cu siguranță că și în comunitățile noastre găsim astfel de tați care-și dedică întregul efort material și spiritual pentru binele propriei familii... Din păcate însă există și situații dureroase, triste, în care tații de familie sunt reversul modelului oferit de sfântul Iosif”. 
 
Există două învățături derivate din figura sfântului Iosif: „Prima învățătura esențială pe care ne-o dă sfântul Iosif este aceea că, prin viața noastră, „cuvântul Domnului trebuie să fie glorificat” (cf. 2Tes 3,1). Pentru aceasta, trebuie să avem mereu prezente în inimă și minte cuvintele sfântului Iacob: „Căutați să împliniți cuvântul, nu numai să-l ascultați” (Iac 1,22). Iar a doua lecție pe care vrea să ne-o învețe sfântul Iosif este cea a construirii unei familii după modelul Sfintei Familii de la Nazaret, în care Dumnezeu, iubirea, respectul, acceptarea, iertarea, ajutorul reciproc, munca în comun, împărtășirea bucuriilor și a durerilor, purtarea împreună a crucii de fiecare zi sunt fundamentul”.
 
La finalul celebrării Pr. Tadeusz Magierowski i-a mulțumit păstorului diecezan pentru darul prezenței sale și pentru cuvântul său de învățătură. 

C. L.