Sâmbătă, 16 martie 2024, la Crețoaia, a fost celebrată Calea Crucii cu tinerii, propusă de Comisia pentru Pastorația Tineretului și împărtășită de episcop, care a prezidat-o, ca un moment important de reflecție în timpul Postului Mare și ca pregătire pentru Paști.
 
Calea Crucii a început în biserica parohială, unde episcopul, în cuvântul de început, i-a chemat pe cei prezenți să reflecteze la o întrebare foarte semnificativă: „Ce am fi făcut noi dacă am fi fost acolo, în acele ore de chin, în care Domnul a început să bea din cupa patimii amare, în care a străbătut străzile Ierusalimului până pe culmele Calvarului, unde, sub privirea preasfintei sale Mame, a fost răstignit și a murit? Poate că am fi fost și noi în acea mulțime care striga: „Răstignește-l! Răstignește-l!” Sau poate am fi fost asemenea Veronicăi, plină de milă văzând suferințele lui Isus. Sau poate asemenea lui Simon din Cirene, ajutându-l, măcar câtuși de puțin, pe Isus să-și poarte crucea. Nu știm ce am fi făcut, dar este important ca azi să nu fim, din cauza păcatelor noastre, dintre aceea care iarăși și iarăși îl condamnă pe Isus la moarte, dintre acei care-l lovesc, îl scuipă, îl batjocoresc, îl insultă, îl răstignesc. Dimpotrivă, compătimitori, să ne străduim să nu-i mărim și mai mult durerea și să-i aducem mângâiere și bucurie printr-o viață bună, după învățătura Mântuitorului”.
 
Această întrebare i-a condus pe participanți de-a lungul celor paisprezece stațiuni ale Căii Crucii, indicate pe strada centrală a localității, la care au fost prezenți și aproximativ 40 de tineri veniți în special din Chișinău și din Decanatul de Transnistria, trei preoți, printre care Pr. Andrea Ballan, cei doi diaconi permanenți ai diecezei, surorile și credincioșii din localitate.
 
Pe parcursul celebrării, tinerii au vestit stațiunile Căii Crucii și au cântat, ținând în mâini lumânări, semn al prezenței lui Isus Cristos care luminează întunericul istoriei și noaptea pătimirii Domnului.
 
La finalul celebrării, episcopul le-a adresat un cuvânt de încheiere tinerilor prezenți: „După ce am parcurs drumul crucii împreună cu Isus și cu Maria, acum doresc să mă adresez în mod special vouă, tinerilor, veniți din diferite comunități ale diecezei noastre. Ne aflăm în Anul Aniversar „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, marele pontif care a fost atât de apropiat de tineri și care le-a spus și vă spune azi și vouă: „Voi sunteți speranța mea! Voi sunteți speranța Bisericii!” Nu dezamăgiți această speranță, nu lăsați ca lumea, cu tot ce îndepărtează de Dumnezeu, să vă înghită și, ce-i și mai rău, să vă îndepărteze de Dumnezeu și de Biserică. Luați de la societatea de azi ceea ce e bun și oferiți Bisericii și societății ceea ce este bun în voi, talanții voștri, pentru a deveni astfel pietre vii în comunitățile în care vă aflați, tineri angajați, energici, care-și dedică timpul și efortul pentru binele material și spiritual al aproapelui”.
 
Episcopul a ținut să-și exprime tristețea pentru tinerii care nu trăiesc un drum de credință: „Evident, și o spun cu o tristețe, am auzit că sunt și tineri care s-au îndepărtat de comunitate. Prin exemplul vostru, fiți pentru ei apostoli, ca să-i aduceți înapoi în staulul lui Cristos din care au plecat. Vouă vă este cel mai ușor să faceți acest lucru, ținând cont de vârsta care vă apropie, poate de interese, de activități etc”.
 
La final, episcopul a trăit alături de tineri într-un moment de fraternitate și prietenie.

C. L.