Cea de-a doua ediție a Zilei Diecezane a Familiei a fost celebrată la Slobozia-Rașcov, cu participarea unui număr mare de familii, inclusiv cupluri și copii.
 
După cum a spus episcopul Anton Coșa în mesajul introductiv, „scopul este acela de a arăta cât de importantă este fiecare familie pentru Dumnezeu, pentru Biserică și pentru societate. Vizita pastorală pe care am încheiat-o un an în urmă mi-a oferit posibilitatea să mă întâlnesc cu multe familii, care reprezintă pentru Biserica noastră locală o bogăție și un izvor de bucurie. Și azi, văzând atâtea familii frumoase, mi se umple inima de bucurie și recunoștință față de Dumnezeu”.
 
Munca intensă a surorii Paula Malciuc, responsabila Oficiului diecezan pentru pastorația familiilor, a produs astfel rezultatul de a avea atât de multe familii din diferite parohii adunate împreună și de a putea, de asemenea, să-i întâlnească pe animatorii pastorali pentru familii, pe care OFiciul diecezan îi coordonează.
 
Episcopul a prezidat sfânta Liturghie și în cadrul Predicii a amintit de virtuțile eroice ale Fericirților Luigi Beltrame Quattrocchi și Maria Corsini, pe care sfântul Ioan Paul al II-lea i-a adus la cinstea altarelor „fiind primul cuplu familial din istoria Bisericii beatificat în același timp”. Roadele acestei familii se regăsesc în cei „patru copii ai lor, dintre care unul a devenit preot, iar ceilalți trei – două fete și un băiat – au devenit călugări. Ultima copilă a cuplului, Enrica, a fost proclamată venerabilă de către Papa Francisc în august 2021”.
 
PS Anton a continuat: „În drumul lor spre sfințenie, această familie de sfinți a privit mereu, ca la un model demn de urmat, spre Sfânta Familie de la Nazaret. Așadar, avem trei persoane sfinte – căci a fi plin de har și a fi drept înseamnă să fii sfânt – care formează Sfânta Familie de la Nazaret, icoană în care atâtea familii și-au găsit inspirația pentru a trăi o viață ordinară într-un mod extraordinar. Și, pe lângă Luigi Beltrame Quattrocchi și Maria Corsini, pot și amintiți și sfinții Louis și Zelia Martin, părinții sfintei Tereza a Pruncului Isus, primul cuplu canonizat împreună de Papa Francisc în anul 2015, sau cuplul regal al Belgiei, Balduin și Fabiola. Și exemplele ar putea continua”.
 
Episcopul a subliniat apoi valoarea iubirii, „acel sentiment divin care îi unește într-un singur trup pe cei doi soți. Fără iubire, care presupune întotdeauna iertare, bunăvoință, răbdare, adevăr, fidelitate, înțelegere, respect, ajutor, nimeni nu poate tinde spre sfințenie, iar acest lucru este cu atât mai mult valabil pentru familie, care este o Biserică în miniatură, este Biserica domestică”.
 
Pe lângă iubire, familia trebuie să trăiască Euharistia, și PS Anton a reamintit „cuvintele fericitei Maria Corsini, care spunea că ziua începea astfel: liturghia și Împărtășanie împreună”. De asemenea, regii belgieni Balduin și Fabiola în toate zilele vieții lor, ei s-au rugat împreună și s-au împărtășit împreună din Euharistie. Familia – Biserică domestică –, pentru a fi vie, pentru a trăi, pentru a-și îndeplini misiunea are nevoie de Euharistie”.
 
„Dar mai există și o a treia treaptă - a adăugat episcopul Anton Coșa - , iar această treaptă este Sfânta Scriptură. Urcușul spre sfințenie se face prin ascultarea și urmarea cuvântului lui Isus, pe care-l găsim în Biblie”. Soții Luigi și Maria Beltrame Quattrocchi „au trăit, în lumina evangheliei și cu o mare intensitate umană, iubirea conjugală și slujirea vieții”.
 
Îndemnul episcopului pentru familii este evident: „Fiecare dintre voi, familiile care formați marea familie a Bisericii, sunteți chemate să participați cu responsabilitate la împlinirea acestei misiuni. Să-l rugăm pe Isus, prin mijlocirea Mariei celei pline de har și a lui Iosif cel drept să reverse asupra tuturor familiilor focul Duhului Sfânt, care să le întărească în drumul lor spre sfințenie și în misiunea de a sfinți lumea prin iubirea lor”.
 
A fost o zi de mare sărbătoare, vizibilă în mod clar pe chipurile și expresiile tuturor celor care au participat, conștienți că comunitatea diecezană crește în drumul său de credință și în evanghelizare inclusiv datorită rolului familiilor, a căror misiune este de a da mărturie despre Evanghelie și de a o transmite copiilor lor.
 
Și cei mici au jucat un rol important în timpul evenimentului, fiind îngrijiți împreună și cu atenție, pentru ca și ei să poată trăi bucuria de a fi împreună.
 
Comunitatea parohială din Slobozia-Rașcov, sub conducerea Pr. Marcin Janusz, i-a primit pe toți participanții cu bucurie și generozitate, făcând tot ce este necesar pentru ca fiecare să experimenteze bucuria de a fi parte a unei mari familii de credincioși.
 
Discursul părintelui Alexei Iandîșev-Rumeanțev și prezența surorii Jana-Emanuila Baginskaia, au îmbogățit ziua cu reflecții înțelepte și profunde, al căror conținut va însoți familiile implicate în pastorația comunităților lor. 
 
PS Anton Coșa și-a exprimat bucuria de a fi trăit o zi de profundă spiritualitate, alături de familii care simt cu responsabilitate datoria unui mai mare angajament nu doar în viața personală, ci și în cadrul comunităților lor.
 
O recunoștință deosebită a fost exprimată față de sora Paula Malciuc, a cărei implicare generoasă a permis organizarea acestei a doua zile diecezane dedicate familiilor. 
 
La finalul întâlnirii, PS Anton Coșa a anunțat că întâlnirea familiilor de anul viitor va avea loc la Bălți.

C. L.