După o pauză cauzată de restricțiile pandemice, sâmbătă, 27 august 2022, a fost reluată tradiția organizării unuia din cele mai importante evenimente diecezane, Ziua Diecezană a Tineretului. Dorit de episcopul Anton Coșa, acest moment de rugăciune, fraternitate și bucurie a avut ca punct de referință zilei tema propusă de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona din 2023: „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39). 
 
Întâlnirea, desfășurată la Râbnița, a fost precedată de o scrisoare a PS Anton, în care păstorul diecezei noastre i-a invitat pe tinerii din dieceză să participe la eveniment și a reafirmat importanța lor pentru comunitate și atenția deosebită pe care Biserica noastră locală o acordă tinerilor: „Această întâlnire este importantă, de aceea vă cer colaborarea pentru o prezență numeroasă a tinerilor, pentru ca, după pauza cauzată de pandemie, să putem în sfârșit să reluăm tradiția acestor întâlniri și să-i redescoperim pe tineri, spre care se îndreaptă atenția noastră, întâlniri în care trebuie să fim puternic angajați”.
 
Sărbătoarea a început cu o Procesiune solemnă, începută la intrarea în Râbnița, în timpul căreia tinerii din diferite parohii au purtat Icoana Maicii Domnului, adusă cu această ocazie de la Tiraspol, și Crucea, recitând în același timp Rozariul. A urmat salutul adresat Mariei de grupurile de tineri din fiecare parohie, aducând flori și o lumânare, și sfânta Liturghie, prezidată de PS Anton Coșa.
 
În cadrul Predicii sale, episcopul Anton a afirmat devoțiunea specială a  diecezei noastre pentru Sfânta Fecioară: „De ce această icoană? De ce acest pelerinaj? Pentru că și credincioșii din dieceza noastră o iubesc pe sfânta Fecioară Maria, apelând la ajutorul ei, la mijlocirea ei, punându-se sub mantia ei ocrotitoare de mamă și regină. Acest adevăr îl demonstrează faptul că încă din anul 2001 Maria a fost aleasă patroana diecezei, tot ea fiind și patroana a șase dintre cele douăzeci de parohii ale Bisericii noastre locale... Maria l-a urmat pe Fiul ei până sub cruce, l-a urmat și în slava cerească. Iar noi azi am urmat-o pe Maria, ne-am asumat credința Mariei, am mers pe drumul Mariei, conștienți că cine o urmează are siguranța că nu va rătăci drumul spre ceruri”.
 
„Mă bucur să văd mulți tineri și tinere veniți din parohiile noastre de pe ambele maluri ale Nistrului, deveniți „o singură inimă și un singur suflet” (Fap 4,32), indiferent de limbă, neam sau tradiție, însuflețiți de dorința de a-l numi pe Dumnezeu „Abba, Tată” (cf. Gal 4,6) și, asemenea Mariei, de a-l preamări pe Domnul (cf. Lc 1,46)”, a continuat episcopul.
 
Păstorul diecezei noastre și-a încheiat cuvântul de învățătură cu un îndemn pentru tineri: „Dar misionarismul Mariei merge mână în mână cu caritatea... Mai ales vouă, tinerilor, vi se oferă atâtea posibilități de a practica porunca iubirii față de aproapele, de a fi voluntari, de a-i ajuta pe preoți, pe surori, pe lucrătorii sociali în munca de binefacere, de a bate la poarta unui bătrân sau neputincios și a-l întreba de ce are nevoie sau cu ce poate fi ajutat. Pentru a fi credibil, cuvântul vestit trebuie însoțit de fapte bune”.
 
După prânz, grupurile de tineri au intonat imnuri în cinstea Fecioarei, mulțumindu-i pentru că i-a ajutat pe credincioși să-și păstreze credința în cele mai grele perioade ale istoriei și pentru că a fost, este și va rămâne „Calea spre Isus și Poarta cerului”, precum a specificat și PS Anton.
 
Evenimentul, binecuvântat de bunul Dumnezeu cu o vreme potrivită, i-a văzut într-adevăr pe tinerii din dieceza noastră uniți în iubirea pentru Domnul și Maria, plini de bucurie și fraternitate, și recunoștință pentru darurile cu care Sfânta Fecioară a îmbogățit Biserica noastră locală. Pe lângă tineri, adulți, preoți și persoane consacrate din întreaga dieceză, la eveniment au participat și oaspeți din România și Polonia, care au dorit să împărtășească bucuria comunității catolice din Moldova. La sfârșit, episcopul Anton a mulțumit Pr. Tadeusz pentru organizarea sărbătorii și tinerilor pentru darul prezența lor. 

Galerie foto

M. Ț.