Sâmbătă, 18 iunie 2024, Oratoriul „Don Bosco” din Chișinău și-a deschis ușile pentru a-i primi pe tinerii din întreaga Dieceză cu ocazia unei zile de bucurie, fraternitate și rugăciune.
 
Peste 100 de persoane au fost prezente la această întâlnire, pentru care Comisia Diocezană pentru Pastorația Tineretului a lucrat intens, încercând pe toate căile să implice parohiile într-un parcurs de pregătire, care a început încă de a doua zi după întoarcerea de la ZMT de la Lisabona, în luna august a anului trecut.
 
Primind o brățară colorată, la care s-a alăturat o cruce, pregătită cu generozitate de organizație, tinerii au fost primiți în oratoriu, salutați de Pr. Sergio Bergamin și de Pr. Gabriel Cochiorca, care au lucrat atât de mult pentru ca această zi diecezană să fie un succes. Parohul, Pr. Andrea Ballan, i-a salutat personal pe toți și l-a întâmpinat pe episcopul Anton Coșa. De asemenea, au fost prezente mai multe persoane consacrate din diferitele parohii.
 
Cunoașterea reciprocă, cântecele, schimbul de îmbrățișări și mesaje, au fost primii pași ai acestei zile festive, mulțumită și animatorilor chemați să îi însoțească pe tineri în diferite momente, astfel încât fiecare să se simtă binevenit și, mai ales, să se simtă acasă. 
 
Prima parte a zilei a constat în împărtășirea unor mărturii, rugăciunea Taize și posibilitatea de a celebra Sacramentul Spovezii. A urmat sfânta Liturghie prezidată de episcopul Anton Coșa și concelebrată de preoții prezenți.
 
Salutându-i pe tineri la începutul liturghiei, episcopul a amintit că „scopul căreia este nu doar întâlnirea tinerilor din Biserica noastră locală, ci și consolidarea legăturii cu Isus”.
 
În cadrul Predicii sale, PS Anton a amintit de valoarea bucuriei ca moment de exaltare a credinței în Domnul Isus: „Plini de bucurie în speranță” (Rom 12,10). Acest motto al întâlnirii voastre de astăzi, dragi tineri, a fost ales pentru a arăta centralitatea bucuriei în viața de credință. Papa Francisc nu o dată a spus că nu pot exista creștini triști. Dar nu este vorba despre orice fel de bucurie, ci de o bucurie „în speranță”, adică o bucurie care nu se oprește la ziua de azi, și nici una care trăiește cu ziua de ieri, ci privește spre viitor cu încredere că mâine poate fi mai bun decât azi”.
 
Dar bucuria izvorăște din întâlnirea cu Isus, iar episcopul le-a amintit tinerilor că există trei moduri de a fi aproape de el: „Prima cale este rugăciunea. Sfântul Paul ne îndeamnă: „Stăruiți în rugăciune!” (Rom 12,10)... A doua cale este milostivirea, despre care ne-a vorbit de asemenea sfântul Paul în Lectura întâi: „Luați parte la trebuințele sfinților!” (Rom 12,13) ... În sfârșit, a treia cale este apostolatul, adică îndeplinirea poruncii pe care Isus le-a dat-o ucenicilor: „Mergând, faceți ucenici din toate neamurile” (Mt 28,19)”.
 
După prânz, ziua a continuat cu jocuri, cântece și activități de animație. La finalul întâlnirii, PS Anton a ținut din nou să îi salute pe tineri și să le ureze mult succes pentru Jubileul Tinerilor de la Roma, programat să aibă loc între 28 iulie și 3 august 2025, precum și pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Seul, în Coreea de Sud.
 
Ultimul mesaj a fost anunțarea următoarei Zile Diocezane a Tineretului, care va avea loc la Tiraspol. Tinerii din parohia Tiraspol, însoțiți de Pr. Piotr Kuszman, au primit „Crucea Tineretului” ca semn al drumului care îi așteaptă spre următoarea Zi Diecezană a Tineretului.

C. L.