sursa: www.ercis.ro

Data de 15 august este una de referință pentru Dieceza de Iași, fiind data la care întreaga comunitate catolică dintre Prut și Carpați își sărbătorește patroana cerească, pe sfânta Fecioară Maria ridicată cu trupul și sufletul la cer, și asta în amintirea zilei de 15 august 1789, când a fost consacrată biserica – astăzi catedrala – „Adormirea Maicii Domnului” din Iași. Anul acesta, după cum s-a anunțat deja, la 15 septembrie, după cinci ani de lucrări de restaurare și sistematizare, sfântul lăcaș, inima Diecezei de Iași va fi re-consacrată de PS Iosif Păuleț, episcopul diecezei-surori de dincolo de Prut. La eveniment va la parte și PS Anton Coșa, păstorul Diecezei de Chișinău, nu doar pentru a-și manifesta apropierea față de acea Biserică locală, nu doar ca recunoștință pentru nenumărate binefaceri pe care Biserica din Republica Moldova le-a primit de la Iași, ci și ca omagiu adus înaintașilor noștri în credință, pentru care, o perioadă de timp, catedrala din Iași a fost și catedrala lor.

Mai exact, mă refer la perioada anilor 1921-1940 și 1941-1944, arcul de timp în care credincioșii catolici din Basarabia au fost sub jurisdicția Diecezei de Iași. Am scris într-un articol anterior despre trecerea parohiilor catolice dintre Prut și Nistru în componența Diecezei de Iași, anul acesta, la 2 august, împlinindu-se o sută de ani de la acel eveniment, care – și nu sunt părtinitor când afirm acest lucru – a schimbat în bine soarta catolicilor basarabeni.

Catedrala din Iași a fost „cathedra” episcopilor Alexandru Theodor Cisar și Mihai Robu, care de mai multe ori au vizitat comunitățile catolice dintre Prut și Nistru. Pe lângă vizita de luare în posesie a parohiilor indicate în decretul papal din 2 august 1921 – Chișinău, Bălți, Crasna, Tighina și Hotin –, care a avut loc în septembrie același an, Cisar a mai vizitat Basarabia în 1923 și 1924. Vizitele episcopului Mihai Robu au avut loc în anii 1927, 1928, 1932, 1934, 1937, 1941 și 1943.

Și dacă tot am amintit de episcopul Mihai Robu, acesta a fost consacrat episcop la 20 septembrie 1925 în capela Institutului „Notre Dame de Sion” din Iași, iar luarea în posesie a diecezei prin ocuparea solemnă a tronului episcopal a avut în aceeași zi în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iași. La marele eveniment al consacrării și al luării în posesie a diecezei au luat parte și reprezentanți ai clerului din Basarabia: Mons. dr. Marcu Glaser, decan și paroh de Chișinău, canonicul Valentin Hartmann, Pr. Mathias Szydagis, paroh de Bălți, Pr. Bernard Leibham, paroh de Crasna, Pr. Nicolae Szczurek, paroh de Tighina.

În anul 1932, același episcop Robu și-a sărbătorit jubileul de 25 de ani de Preoție. Chiar dacă sfânta Liturghie jubiliară s-a celebrat în capela Institutului „Notre Dame de Sion” din Iași, procesiunea a pornit de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, pentru a arăta simbolic legătura dintre locul consacrării și locul slujirii episcopale. În mulțimea de prelați și preoți care-l însoțeau pe sărbătorit s-a aflat și Mons. Marcu Glaser, care i-a transmis lui Mihai Robu „felicitări în numele clerului din Basarabia”. Aceeași catedrală i-a găzduit pe unii dintre preoții basarabeni în iulie 1933 cu ocazia exercițiilor spirituale. Au fost prezenți: Mons. Marcu Glaser, canonicul Valentin Hartmann, Pr. Bernard Leibham și Pr. Nicolae Szczurek.

De asemenea, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” a fost și „cathedra” lui Marcu Glaser, chiar dacă nu a fost episcop de Iași, ci doar administrator apostolic al acelei dieceze. Mai întâi între anii 1944-1947 și, apoi, între 1949-1950.

O ultimă remarcă ce indică legătura dintre Basarabia și Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iași o fac cu referire la Pr. Gaspar Bachmeier, născut în anul 1909 la Crasna, pe atunci parohie catolică în componența Diecezei de Tiraspol, apoi a celei de Iași, aflată în partea de sud a Decanatului de Basarabia. Acest preot basarabean a fost de două ori păstor al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, între 1949-1950 și 1956-1971, slujind sub ochii preasfintei Fecioare Maria și a sfinților al căror chip înfrumusețează Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din capitala Moldovei de dincolo de Prut.

Nu mă arunc în presupoziții, dar am ferma convingere că nu doar preoții care au activat în Basarabia au vizitat catedrala din Iași, ci și credincioșii, pentru că, la urma urmei, viața unei Biserici este susținută de inimă, adică de catedrală.

Pr. dr. Petru Ciobanu


Fotografia catedralei este preluată de pe www.ercis.ro



Preoții participanți la exercițiile spirituale din iulie 1933. Al doilea din stânga, rândul de jos: Mons. Marcu Glaser. În același rând, al doilea din dreapta, canonicul Valentin Hartmann. În rândul din mijloc, al doilea din stânga, Pr. Nicolae Szczurek; al patrulea: Pr. Bernhard Leibham.